Notulen 2022
Notulen Algemene Ledenvergadering Altenatuur 2022Dinsdag 12 april, Fort Giessen
Aanwezig: circa 40 leden, 12 leden hebben zich afgemeld.
1. Opening.
Voorzitter Jaap van Diggelen heet iedereen van harte welkom. Deze ALV is betrekkelijk kort na de vorige van september '21, die tot het najaar was uitgesteld in verband met de Corona-beperkingen.
Tijdens zijn inleiding memoreert hij het overlijden van Johan Koekkoek, die we zullen blijven missen. Het bankje (behorende bij de aan Johan in maart '21 toegekende Casimir Milieuprijs van de BMF) is op 6 november langs de fortgracht geplaatst en namens ANE, het Kringloopcentrum en Altenatuur zijn daar ook drie bomen bij geplant. De liniewerkers hebben bij het bankje een haag geplaatst die luwte creëert. Een mooie plek om plaats te nemen en van de natuur te genieten waar Johan zich zo lang voor heeft ingezet.
Ook bij het overlijden van Rob Mulder begin januari 2022, staat de voorzitter stil. Rob Mulder zette zich bijna drie decennia lang in voor de beheercommissie en dankzij hem waren o.a. alle administratieve zaken altijd perfect en op tijd in orde. Ook hem zal Altenatuur blijvend missen. Een In Memoriam verschijnt in het meinummer (nr. 119) van 't Altenatuurtje.
Vervolgens schetst de voorzitter een beeld van de activiteiten binnen de vereniging van de afgelopen tijd: het weidevogelseizoen, de strokenteelt, de plantenwerkgroep die weer popelt om te beginnen, de werkgroep NIA, de vogelwerkgroep, de denktank energietransitie, de werkgroep voedselbossen/landjes en de onlangs gehouden avond over 'het nieuwe boeren'. Conclusie: Altenatuur is volop actief op vele terreinen. Dit is ook te merken aan het ledental: inmiddels hebben we 555 leden, met een opvallend grote stijging tijdens de meest recente jaren (2018 nog 400). Geweldig, dat zoveel mensen biodiversiteit, duurzaamheid en een gezonde leefomgeving belangrijk vinden in Altena. Er speelt veel en in deze tijd is het soms moeilijk om de moed erin te houden, daarom benadrukt de voorzitter dat het van groot belang is om plezier en voldoening te blijven halen uit de activiteiten en daarnaast ook uit mooie waarnemingen in het veld. Het redden van jonge grutto's, het spotten van een kerkuil, het eerste oranjetipje in het voorjaar, een wezel die de weg overschiet. Zonder genieten verzuren we en vallen we stil, doen we niets meer, genieten houdt ons gaande waardoor we verschil kunnen blijven maken in Altena.
2. Notulen ledenvergadering van 18 september 2021 (Altenatuurtje nr. 117: pag. 9-13)
Vastgesteld, met dank aan Margo van Beem.
3. Kort jaarverslag secretaris.
Aan de hand van foto's doet ook secretaris Margo van Beem, verslag van ons bruisende verenigingsleven. Margo toont foto's bij diverse activiteiten en licht er enkele opvallende uit. Uiteraard staat zij ook stil bij het overlijden van Johan Koekkoek, op 3 mei jl. Het voelt nog steeds onwennig, Altenatuur zonder Johan. Eén van zijn laatste projecten was het project Strokenteelt in de Struikwaard, de foto's van de deelnemers tijdens de oogstmomenten spreken boekdelen - wat zou hij trots zijn geweest op dit project. Verder passeren de revue de Vogelwerkgroep, de aanwezigheid van Altenatuur bij diverse evenementen, de weidevogelbescherming, de Natuurwerkdag in november. Rob Mulder was nog aanwezig tijdens deze Natuurwerkdag, hij heeft toen veel foto's gemaakt en ook een verslag geschreven dat verscheen in het januarinummer van 't Altenatuurtje, kort na zijn overlijden.
Een nieuw initiatief is de werkgroep Voedselbossen, de eerste bijeenkomst vindt 30 april plaats, aanmelden kan op dit moment nog. De werkgroep Natuurinclusief Altena is ook heel actief en betrokken op diverse terreinen. Verheugend te melden is dat Roel Wigman (NIA) merkt dat er steeds meer natuurinclusief gebouwd wordt, ook zónder dat de NIA zich ermee heeft 'bemoeit'. Ten slotte zijn onder de noemer 'Plan Boom' weer enkele mooie projecten gerealiseerd, waarbij veel bomen en struiken werden aangeplant.
4. Financieel jaaroverzicht 2021/ begroting 2022 door de penningmeester.
Onze penningmeester Erik Gouw loopt de financiën van de vereniging, geprojecteerd op het grote scherm, door. Inkomsten uit de bar bleven achter, een kleine corona-tegenvaller. Subsidies zijn vergelijkbaar met andere jaren (te denken valt aan vergoedingen voor weidevogelbescherming, beheer van onze grienden enz.), ook zijn er inkomsten uit de verkoop van patrijzenmeel en de verkoop van het jubileumboek. De provincie geeft ook subsidie voor het project Strokenteelt in de Struikwaard. De begroting van de inkomsten was lager dan de werkelijke inkomsten. De opbrengst uit patrijzenmeel was erg hoog, maar dat was eenmalig door een grote aankoop van patrijzenmeel afgelopen jaar door BL, een mooie meevaller - maar voor het komend jaar natuurlijk zuinig begroot omdat we een dergelijke aankoop komend jaar niet hoeven te verwachten. Erik licht ook de uitgaven toe, spoort de vogelwerkgroep aan om méér uit te geven en maant de weidevogelbescherming tot het omgekeerde - met een knipoog welteverstaan want er wordt geweldig werk verricht. Bij het Duyls Bos heeft Altenatuur een bijdrage geleverd voor een molentje, dit zal water oppompen om het leefgebied van de modderkruiper te verbeteren.
De voorzitter nodigt de aanwezigen uit om ideeën aan te dragen voor leuke projecten die de biodiversiteit in Altena kunnen versterken. Vanuit de zaal wordt een plan in Genderen genoemd. en er blijken onder de vrijwilligers van de plukroute in Hank nog ideeën te zijn, die wellicht te zijner tijd nog aan ons voorgelegd kunnen worden. Voor goede groene ideeën: bel met een bestuurslid, de contactgegevens staan in elk Altenatuurtje.
5. Verslag kascontrolecommissie
Gerarda van Breugel en Karin Zegwaard hebben de kascontrole dit jaar uitgevoerd. Opmerking van vorig jaar was om de donaties apart vermelden, dit was nu toegepast. De vele potjes/reserveringen zijn meer samengevoegd, om e.e.a. overzichtelijker te presenteren. De kascontrole commissie geeft aan dat de administratie overzichtelijk en prima in orde is. Op grond van dit verslag wordt décharge verleend aan de penningmeester. Dank aan Karin en Gerarda. Volgend jaar kascontrole: Karin Zegwaard en Ernst-Jan van Haaften.
6. Bestuursverkiezing.
Aftredend na de termijn van twee jaar en tijdens deze vergadering herkozen: Margo van Beem, Len Bruining, Goof van Vliet, Erik Gouw en Roel Wigman. Marga Oerlemans wordt door de voorzitter officieel voorgedragen als nieuw bestuurslid en door de vergadering aangenomen.
Vervolgens nemen we afscheid van Jeanette Pollema die 24 jaren als bestuurslid actief is geweest, maar besloten heeft zich niet herkiesbaar te stellen.
Al vanaf de oprichting nam Jeanette deel aan Altenatuur. Vanaf 1998 werd zij ook bestuurslid met als taak de ledenadministratie. Alle nieuwe leden invoeren in de computer, maar als back-up ook op papier de ledenlijst bijhouden. De nieuwe leden ontvingen altijd een welkomstpakketje. Jeanette printte samen met de voorzitter altijd de etiketten voor de verspreiding van het Altenatuurtje, wat soms een hele toer was omdat dan bijvoorbeeld de etiketten vastliepen in de printer. Toch is het altijd weer gelukt. Jeanette was altijd een oplettend bestuurslid bij het signaleren van lief- en leed, o.a. bij (bestuurs)leden. Zij was in het bestuur niet op de voorgrond aanwezig, maar Altenatuur kon altijd op haar rekenen, bijvoorbeeld bij openstellingen van het fort, het bemensen van kraampjes. In haar contact met bezoekers straalde ze enthousiasme en positiviteit uit. Jeanette maakte ook de groei mee van 312 leden naar 500. Toen ze het 500e lid kon noteren, was dat een mooi moment voor haar om te stoppen met de ledenadministratie, ze heeft de knoop toen doorgehakt en na lang wikken en wegen ook besloten te stoppen met de bestuurstaken. Het zal wennen zijn, want het bestuur van Altenatuur is al jarenlang een belangrijk element in haar leven. De voorzitter dankt Jeanette namens het hele bestuur en namens alle leden, toont een liber amicorum en spreekt uit dat Altenatuur Jeanette veel dank verschuldigd is voor haar jarenlange trouwe inzet! Een zeer verdiend applaus klinkt als vriendenboek en ook bloemen en een cadeaubon worden overhandigd. Jeanette neemt het woord en vertelt over de belangrijke plaats die Altenatuur en alle mensen binnen de vereniging in haar leven innemen en spreekt haar dank uit voor al die mooie momenten die ze binnen het bestuur en binnen de vereniging heeft mogen beleven.
7. Rondvraag.
Geen vragen.
Goof Richt zich tot de vergadering om die te informeren over de nieuw opgerichte werkgroep/kennisnetwerk Voedselbossen (nadrukkelijk ook breder gericht op: ecologische grote tuinen, landjes of stukken land). Inmiddels hebben 20 mensen zich aangemeld, een oproep in het meinummer van 't Altenatuurtje volgt nog. Opgeven bij Goof (bestuur) of tijdens de vergadering bij Wijnand Veth (lid en aanwezig) is mogelijk.
8. Pauze.
9. Presentatie over het Strokenteeltproject in de Struikwaard door Jos Schenkeveld.
Jos Schenkeveld, medewerker van Brabants Landschap en lid van Altenatuur geeft een presentatie over het Strokenteeltproject in de Struikwaard. Dit project is vernieuwend te noemen, maar ook verbindend. Vernieuwend: dit zou de richting kunnen zijn waarin we de landbouw in Nederland duurzaam kunnen inrichten, verbindend: kopgroep en deelnemers hebben volop samengewerkt en dat alles op een lokaal perceel, zodat sprake was van een kleine keten met minimale impact. Het project krijgt zeker een vervolg in het komend seizoen. De foto's die Jos laat zien zijn een prachtige weergave van de ontwikkelingen tot zover. De presentatie geeft een uitstekend beeld van opzet, doelen en resultaten van het project. De voorzitter bedankt Jos voor zijn enthousiaste verhaal.
10. Sluiting.
De voorzitter sluit de vergadering en dankt eenieder voor zijn of haar komst naar het Fort. Er is nog gelegenheid voor een informeel samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.